EPaper

Jedno z najobľúbenejších Porsche končí. Nie kvôli emisiám

Radoslav Petrík

Bratislava – Nemecká automobilka Porsche je známa svojimi športovými automobilmi, medzi ktorými vyniká najmä legendárny model 911. Mnohí motoristickí fanúšikovia však vedia, že práve nastúpenie na vlnu športovo-úžitkových vozidiel výrobcovi „zachránilo krk“a hoci sa to možno nemusí zdať, práve modely SUV patria medzi najobľúbenejšie z celého portfólia značky.

Urastený zástupca segmentu Cayenne je totiž stále najobľúbenejšou voľbou zákazníkov tejto prémiovky, pričom zohráva dôležitú úlohu – vytvára potrebný cashflow a zisky pre automobilku, aby sa aj naďalej mohla v ponuke udržať aj práve legenda menom 911 či jej podobní súrodenci s vyšperkovaným pohonom.

Okrem najväčšieho SUV je však v hľadáčiku veľkej časti klientely aj menší Macan, šikovný model s vyšším podvozkom, no stále pomerne kompaktnými rozmermi a skvelými jazdnými vlastnosťami. A, pochopiteľne, i dostupnejšou cenovkou. Ten to však má zrátané a už na jar roku 2024 sa z portfólia výrobcu v EÚ – so spaľovacími jednotkami pod kapotou – nadobro vytratí. Ďalšia obeť tlaku na prísne emisné limity? Omyl, pravda je niekde inde.

Kybernetická ochrana

Keď prebiehal vývoj súčasnej generácie modelu Porsche Macan, pripravujúca sa nová legislatíva ešte nemala celkom jasnú podobu. Vozidlo bolo dokončené, vývoj hotový a auto vypustené do vôd predaja. Pomerne krátko nato sa však dospelo k záveru a už od 1. júla 2024 vstúpi v krajinách EÚ do platnosti nová legislatíva, ktorá práve Macanu „zlomila väz“.

Nariadenie UNECE WP.29 totiž obsahuje klauzulu, v ktorej sa vyžaduje istá úroveň kybernetickej bezpečnosti systémov vozidiel. Autá po novom budú musieť mať kybernetický certifikát, ktorý zaručuje odolnosť proti 70 zraniteľnostiam, ktoré by mohli viesť k hacknutiu vozidla a možnému ohrozeniu posádky či iných účastníkov cestnej premávky, rovnako ako zneužitiu údajov.

Pre tento dôvod preto mnohí výrobcovia pristupujú k modernizácii svojich modelov či uvádzaniu nových generácií, ktoré by už mali podmienky EÚ a nariadenie spĺňať. V opačnom prípade totiž hrozí, že napríklad Porsche by za každé vozidlo predané bez certifikátu po spomínanom dátume muselo platiť pokutu vo výške až 30-tisíc eur. Ak sa pozrieme do cenníka, znamenalo by to v podstate vyše 40 percent zo základnej predajnej sumy auta (model u nás začína na sume zhruba 73-tisíc eur). Splnenie nariadenia ohľadne kybernetickej bezpečnosti je vo veľkej miere softvérovou záležitosťou, prečo teda Porsche nepristúpi na „jednoduchú“úpravu? Problém je v tom, že to nie je ani jednoduché a ani lacné. Ako pre Automotive News Europe uviedol hovorca automobilky, úprava modelu na splnenie prísnejšej legislatívy by bola až príliš nákladná, a preto sa značka rozhodla počas jari budúceho roka predaj súčasného Macanu so spaľovacími motormi na trhoch členských štátov EÚ ukončiť.

Príde ako elektromobil. A nebude jediný

Macan je totiž koncepčne už pomerne starý a pri jeho vývoji (začal v roku 2010) či následnom predstavení a uvedení do predaja v roku 2014 sa jednoducho technici v automobilke nesústredili na implementovanie niektorých rozhraní pre implementovanie teraz schválených (a v tom čase v podstate pre výrobcov neznámych) prvkov kybernetickej bezpečnosti.

Aj napriek priebežným modernizáciám (v rokoch 2016, 2019 a 2021) sa zachovával starý softvér a riešiť nový sa už pre vozidlo značke neoplatí, preto model radšej zo štátov EÚ stiahne. Výroba modelu so spaľovacími motormi v Lipsku však bude ďalej prebiehať až do konca roku 2025, no výhradne pre trhy mimo Únie.

Budúci rok sa plánuje zároveň premiéra nového Porsche Macan druhej generácie, ktorý bude stáť už na elektrickej platforme od Audi, pričom o pohon sa budú starať výhradne elektrické jednotky. Za prvých 10 mesiacov tohto roka sa, podľa údajov spoločnosti Dataforce, predalo v Európe až takmer 20-tisíc kusov modelu Macan.

Nebude však jediným zástupcom z ponuky značky, ktorý sa čoskoro obráti na plne elektrický pohon – prerod zo spaľovacieho na ten bezemisný čaká budúci rok aj model 718 Spyder, rovnako ako modely Boxster a Cayman, ktorých príchod sa očakáva v roku 2025. Ak teda ešte máte záujem o kúpu vydareného, naozaj výkonného (v závislosti od verzie) a štýlového kompaktného SUV zo Štuttgartu, neváhajte. Čas sa totiž celkom výrazne skrátil a kto zaváha, už sa svojho nového kúska nemusí dočkať.

HN TECH

sk-sk

2023-12-22T08:00:00.0000000Z

2023-12-22T08:00:00.0000000Z

https://hn.pressreader.com/article/281917367884333

MAFRA Slovakia, a.s. (Slovakia)